Termékeink
Kereső
Hírek
Mézes dinnyeleves
Nyáron különösen népszerűek a hideg gyümölcslevesek. Készülhetnek eperből, meggyből, cseresznyéből, almából, egresből, ribizliből, őszibarackból stb. Jellemző fűszerük a fahéj, szegfűszeg, vanília, citromhéj. A habaráshoz vaníliás pudingport is használhatunk, ezzel még bársonyosabbá tehetjük az állagát.

HOZZÁVALÓK:

80 dkg sárgadinnye
5 evőkanál fehérbor vagy narancslikőr
8 szem szegfűszeg
1 közepes fahéjdarab
6 dkg méz
4 evőkanál cukor
3 dl tejszín
2 dkg liszt
1 citrom reszelt héja és leve
1 teáskanál vágott mentalevél

ELKÉSZÍTÉS:

A dinnyét megtisztítjuk, összedaraboljuk, kb. 4 evőkanálnyit szép apró kockákra vágunk, ráöntjük a fehérbort vagy likőrt, majd hűtőbe tesszük.
A szegfűszeget és a fahéjat 2 dl vízben feltesszük főni, és 1 dl-re beforraljuk, leszűrjük. 
Felteszünk főni 6 dl vizet, beleöntjük a fűszeres levet, hozzáadjuk a mézet és a cukrot, majd amikor már forr, a feldarabolt dinnyét is. Picit megsózzuk, 3-4 percig forraljuk. 
Kikeverünk 2 dl tejszínt 2 dkg liszttel, ezzel besűrítjük a levest. Ízesítjük, beletesszük a citromlé felét, és ha kiforrt, összeturmixoljuk. Beleszórjuk a mentaleveleket és kihűtjük. 
Amikor jól lehűlt a leves, beletesszük a félretett alkoholos dinnyekockákat a levével együtt. A maradék tejszínből kemény habot verünk, ebbe belekeverjük a reszelt citromhéjat és a megmaradt citromlevet, és a levest díszítjük vele.

Vissza